Ötletelés feketeöves szinten

Ötletelés feketeöves szinten

April 5, 2022

A BlackBelt számára mindig is fontos cél volt, hogy a szolgáltatói szerepből kimozdulva, saját termékekkel, megoldásokkal is előrukkoljon, hiszen a piaci és technológiai ismeretek, illetve a szakértők eredeti ötletei így kamatoztathatók leginkább. Az innovációt ma már nem csak külső és belső ötletbörzék, de egy kifejezetten a saját termékfejlesztésre fókuszáló, új üzletág is segíti.

Nem túlzás azt állítani, hogy a BlackBelt működésében komoly hagyományai vannak a saját ötletből kiinduló, és sajátkezűleg létrehozott termékek fejlesztésének, hiszen a JUDO nevű low-code platform szinte a kezdetek óta önerőből épül. Az alkalmazásfejlesztést felgyorsító és jelentős részben automatizáló keretrendszer ma már túl van a második fő verzión, és nagy mértékben hozzájárul a cég üzleti eredményeihez. Az első fecske inspiráló példájának hatására a BlackBelt további lépéseket is tett innovációs képességének erősítésére és kihasználására.

Az egyik ilyen kezdeményezés a Corvinus Egyetemmel közösen, hallgatók számára meghirdetett ötletpályázat volt, melyről itt írtunk részletesen, ám ezzel párhuzamosan a cégen belül is megindult az „ötletelés”. Az Innovation Board elindításával a BlackBelt saját, belső kollégái számára is lehetővé tette, hogy megosszák nagyvállalati körnek szánt, termékké fejleszthető ötleteiket. Az üzleti szempontból is működőképes koncepciókat a cég saját erőforrásaiból megvalósítja, ezzel folyamatosan bővítve a termékpalettát. A belső innovációs programból „nőtt ki” többek között a BlackBelt saját Smart Home megoldása, vagy az a Covid idején megvalósult fejlesztés, mely adatgyűjtési és adatelemzési módszerrel képes monitorozni egy szervezet munkavállalóinak hangulatát.

Természetesen az innovációs program csak úgy lehet hatékony, ha az ötletek a reálisan elérhető és megvalósítható keretek között maradnak, ezért a cég meghatározott különböző stream-eket, s ezek mentén várja a kollégák fejlesztési terveit. Ilyen irányvonal például a low-code, vagy a DevOps – de indokolt esetben új stream-ek is indulhatnak, a cél mindössze az, hogy a benyújtott koncepció vegye figyelembe mind az üzleti, mind a technológiai stratégiát.

Részben a belső innovációs folyamatokból nőtte ki magát önálló területté a Rapid Application Development üzletág, mely low-code technológiára – elsősorban JUDO-ra és Mendix-re – építve dolgozik gyorsan megvalósítható és termékesíthető alkalmazások fejlesztésén. „Nem csak üzleti szempontból, de akár a kollégák kreativitásának becsatornázása, vagy – korszerű szoftverfejlesztő vállalatként – saját hitelességünk erősítése szempontjából is nagyon előnyös, hogy egyre nagyobb teret engedünk az innovációnak” – mondta a terület vezetője, Kővári Zoltán.

Az üzletág munkájának egyik jól megfogható eredménye az a monitoring rendszer, amit a BlackBelt munkatársai bonyolult gépsorokkal dolgozó, összeszerelő-gyártó vállalatok számára fejlesztettek ki. Az alkalmazás képes valós idejű információt adni az üzemeltetőknek és karbantartóknak arról, hogy a gépsorba beépített akár 10 ezer különböző alkatrész mely eleme hol tart a saját életciklusában. A rendszer használatával az üzemek elkerülhetik mind az esetleges meghibásodás miatti hosszú leállást, mind az idő előtt lecserélt alkatrészek felesleges költségeit, így a gyártás sokkal rentábilisabbá válhat. A terméket idén öt gyártócsarnokba rendelték meg, és várható, hogy a jövőben a BlackBelt nemzetközi portfóliójába is bekerül.

Kővári Zoli
Cikket írta
Kővári Zoli
Rapid Software Development
Olvasási idő:
Alacsony kódolás
Megosztás