Digitalizáció, gombnyomásra

Digitalizáció, gombnyomásra

July 20, 2022

Az ipari gyártás világában napjainkban az automatizáció és digitalizáció hatására pattanásig feszült versenyhelyzet alakult ki, melyben szinte minden megtakarított perc számszerűsíthető hasznot, vagy – ellenkező esetben – veszteséget jelent.

A helyzet pikantériája, hogy a gyártóvállalatok vesszőfutása a leghatékonyabb, legoptimálisabban üzemeltethető technológiáért sokszor nem az üzemekben, hanem a szoftverfejlesztők íróasztalainál dől el. Aki gyorsabban fejleszt jól működő ipari alkalmazásokat, az köröket verhet a versenytársaira. És itt jön a képbe a BlackBelt.

Mivel időben felismertük, hogy a szoftverfejlesztés sebessége egyre fontosabb szemponttá válik, a BlackBeltnél az indulás óta rengeteg tapasztalatot gyűjtöttünk az úgynevezett low-code platformok alkalmazásában. Ezeknek a technológiáknak köszönhetően a fejlesztőknek nem kell sorról sorra saját kezűleg megírni minden kódot – ezt megteszi helyettük a keretrendszer, mely a fejlesztőmérnökök által megtervezett vizuális modell alapján képes „legenerálni” szinte a teljes szoftvert. A low-code-nak vagy rapid development-nek nevezett módszer gyökeresen újítja meg a gyártási folyamatot, és nem utolsó sorban, komoly versenyelőnyhöz juttatja azokat, akik élnek vele. Bár számos ilyen keretrendszer létezik, a mezőnyt egyértelműen a Siemens érdekeltségébe tartozó Mendix vezeti – mi pedig a BlackBelt-tel a szolgáltató kiemelt partnerei vagyunk a régióban.

Gyors fejlesztéssel gyorsul a gyár

Mit nyújt pontosan ez a technológia? Nézzünk egy gyakorlati példát! A BlackBelt-tel folyamatosan kutatjuk azokat a területeket, amelyeken javítani, korszerűsíteni lehet megrendelőink, elsősorban ipari gyártó vállalatok tevékenységét. Az egyik ilyen projektünk az üzemi gyártósorok karbantartó mérnökeinek támogatására jött létre – és a segítségével nagyságrendekkel lehet hatékonyabbá és olcsóbbá tenni a berendezések üzemeltetését. A projekt „lelke” egy célalkalmazás, mely képes nyomonkövetni a gyártósorba beépített több ezer alkatrész életciklusát, ezzel pontos információt adva a karbantartáshoz. A technológiának köszönhetően optimálisabban tervezhetővé válnak a költségek, elkerülhetőek az idő előtti alkatrészcserék, és nem mellesleg: minimálisra csökkenthető annak az esélye, hogy egy meghibásodás miatt az egész gépsor kiesik a gyártásból. És akkor jöjjön a punchline: a Vitality névre keresztelt alkalmazás teljes fejlesztése mindössze hat hetet vett igénybe.

Ez a meglepően gyors eredmény márpedig nem annak köszönhető, hogy fejlesztők seregei éjt nappallá téve körmölték a kódsorokat. Épp ellenkezőleg: a projektet mindössze egy mérnök tartotta kézben – igaz, keze alá dolgozott a Mendix. Ez többek között azt jelentette, hogy a platform a mérnökünk által megalkotott vizuális modell alapján, automatikusan legenerálta az alkalmazáshoz szükséges adatbázist, előállította a felhasználói felületet, és létrehozta a szoftver mögött rejlő üzleti logikát. Az ilyen módon felgyorsított fejlesztésnek köszönhetően nem kell többé a követelmények specifikálásával foglalkozni, hiszen könnyen és gyorsan elő lehet állítani működőképes prototípusokat, melyek segítségével sokkal egyszerűbb pontosítani az igényeket. A végeredmény élesítése épp ilyen egyszerű: szinte gombnyomásra létrehozható az új alkalmazás, ami a gyártószalagról lekerülve rögtön használható is.

Testre szabott digitalizáció

A Vitality esetében a fejlesztés egy hetes sprintekben zajlott, melynek során a fejlesztő minden hét végén demózta az aktuális prototípus működését. A bemutatott munkaverzió alapján a megrendelői oldal szakértői egyszerűen igényelhettek módosításokat vagy új funkciókat, melyeket többnyire már a következő heti demó alkalmával ki is próbálhattak. A folyamat végén előálló, minden igényt kielégítő, kész szoftver üzembe állítása és integrálása a megrendelői környezetbe – a próbaverziókhoz hasonlóan –, alig pár kattintással megtörténhetett, és ha a jövőben szükségessé válik, ugyanilyen egyszerű lesz továbbfejleszteni, módosítani is az alkalmazást.

A Vitality példája önmagában is igen látványos – de ez még közel sem minden! A Vitality a gyártósorok karbantartását teszi gazdaságosabbá és tervezhetőbbé, viszont egy ipari vállalatnál számos további fejlesztési lehetőség is kínálkozik. A BlackBelt-tel ezeknek a kihasználását tettük sokkal elérhetőbbé a DataMagnet nevet viselő IoT rendszerünkkel. Egy üzemben vagy telephelyen rapid módon telepítjük LoRaWAN nevű olcsó, és Magyarországon nem engedélyköteles, privát mobilhálózatot és elhelyezzük a vezeték nélküli szenzorokat erre támaszkodva a DataMagnet lehetővé teszi, hogy a vállalat saját, egyedi igényeire szabott IoT-alkalmazásokat vezessen be – kihasználva a rapid development előnyeit. Egy gyár számára minden egyes digitális fejlesztés külön-külön is fontos lépés, és egyben óriási ugrás is az ipar 4.0 felé.  

Kővári Zoli
Cikket írta
Kővári Zoli
Rapid Software Development
Olvasási idő:
Alacsony kódolás
Megosztás