Megjelent a munkanélküliség az IT-s piacon (IT Business)

Megjelent a munkanélküliség az IT-s piacon (IT Business)

June 8, 2020

Nagyot változott a világ az IT-állások területén: míg korábban mézesbödönnel sem lehetett egy új informatikust a céghez vonzani, most egyes területeken a túlkínálat jellemző IT-szakemberekből. Minőségi újrarendeződés történt az IT-s álláspiacon, ahol azonban a bérek nem csökkentek, inkább racionálisabb igényekkel jelentkeznek az álláskeresők.

Évek óta nem történt olyan, hogy álláshirdetésre jelentkezett volna IT-s a cégünkhöz, most azonban egy nap két jelentkező is akadt – mondja Nyisztor Andor, az IT-s fejlesztéssel foglalkozó Glownexus Hungary ügyvezető igazgatója. A vészhelyzet kihirdetése után átmenetileg leállították a toborzást, miután belátták, hogy távmunkában a frissen csatlakozott két kollégát is kihívás betanítani. Másfél hónap szünet után azokon a területeken kénytelenek voltak újraindítani a felvételt, amelyeken nagyon szorított a cipő, szükség volt szakemberekre. A drága ügynökségek helyett azonban állásportálokon feladott hirdetésekkel próbálkoztak – sikerrel.

Az IT-területen is többen elveszítették munkájukat, munka nélkül vannak egyes szakterületeken az IT-sek, ezért az ügyvezető szerint kínálaati munkaerő piac alakult.  Azt reméli, olcsóbban tudja a fejlesztőket felvenni – azt tervezi, hogy az alapfizetést és az extra juttatásokat egyaránt csökkenti majd. Ez ébresztő pofonként csattanhat a fejlesztők arcán, akiknek igényei az elmúlt időszakban nagyon megnőttek úgy, hogy hatékonyságuk nem tartott ezzel a lépést. Azonban belátja, ez a helyzet átmeneti lehet, hiszen például a járvány az indiai offshore-piacra küldött feladatokat Kelet-Európába hozza vissza, így hamarosan újból megnő a kereslet az IT-szakemberek iránt.

Elteszik a jó szakembereket a jobb időkre

Szokatlanul sok belépő volt az első negyedévben a mintegy 230 embert foglalkoztató Blackbelt cégcsoportnál: az előző év hasonló időszakához képest 40 százalékkal több embert vettünk fel – mondja Wolf András ügyvezető igazgató. A járvány hatása azonban ennél a cégnél is érezhető, hiszen a második negyedévben a visszamondott rendelések hatására kénytelenek voltak megválni egyesektől. Volt, akit sikerült más projekthez átcsoportosítani vagy csökkentett óraszámmal megtartani, de vannak olyan speciális szaktudású szakembereik, akiket fizetés nélküli szabadságra kellett küldeniük. Akiket lehetett, megtartottak, még ha kevesebbet is dolgoznak, nincs annyi feladat. A cég terméke az IT-sek tudása, és ha kell, ideiglenesen spájzolják a jó embereket.

Vannak területek a vállalatnál, ahová tovább keresnek embereket, de a múlt év hasonló időszakához képest fele annyi nyitott álláshirdetésük fut. Az ügyvezető szerint az IT-szakemberekre nem jellemző a kilátástalanság, a szektor ellenálló a járvány hatásaival szemben. A bérek ennek hatására csupán stagnálnak, talán mérsékelten nőnek, de semmi esetre sem csökkennek – ha egy szakembert máshonnan terveznek elcsábítani, akkor kisebb fizetés ígéretével nem mozdulna meg. Mindenki ismeri a szakértők piaci értékét, ezt meg kell fizetni. „Mostanában a fejlesztők talán nem annyira követelőzők, jobban lehet alkudni velük, de ez nem egy tartós helyzet”, fejezte be Wolf András.

Sávközépen a startup

Márciusban kapott tőkeinjekciót a fejlesztéssel foglalkozó Haris Digital, és azon nyomban meg is hirdettek három új fejlesztői állást, állásportálon. Ezekre egy hónap alatt nyolc jelentkezés érkezett – tájékoztatott Perecz Péter alapító tulajdonos.

A kialakult helyzet nem befolyásolja, hogy milyen juttatásokat és fizetéseket szeretnének adni a felvett kollégáknak, de mivel startup-cégről van szó, nem tudnak a nagy vállalatokkal licitálni bérek tekintetében, becslésük szerint a fizetési sáv közepét tudják kínálni. A tulajdonos a hiteles márkaépítés erejében hisz, ami azt jelenti, felmérték a cég erősségeit, ezeket kommunikálják a jelentkezők felé. A most 7 fős csapatot 10-12 főre tervezik bővíteni. Nem kapkodnak, kivárják a minőségi jelölteket, mert úgy vélik, első körben a gyengébb IT-seket küldik el a vállalatok.

Minőségi átalakulás történik

Egy kicsit kevesebb az IT-s állások száma, mint hasonló év időszakában volt – summázza az elmúlt bő két hónap tapasztalatait Balogh-Mázi Mária, a Dreamjobs vezérigazgatója. Sok helyen költségcsökkentést vezettek be, korábbi fizetéseik 20-30 százalékát kapják meg az IT-s szakemberek, ezért aktívan keresnek állást olyan szektorokban, melyek válságállóak.  Minőségi csere is tapasztalható IT-területen – ahogy az a korábbi, 2008-as válságnál is volt – a vezetők a gyengébb alkalmazottakat elküldik, és reményeik szerint a vállalat kultúrájához jobban illő, vagy nagyobb szaktudással rendelkező jelöltet vesznek fel helyette. A fizetések azonban nem változnak látványosan, a jelöltek igényei lettek alacsonyabbak, miután megváltozott az alkupozíciójuk.

Ősszel indul meg a piac

Valóban racionálisabbak az álláskereső IT-szakemberek, miután sokan nem tudnak őszig fizetés nélkül vagy eredeti jövedelmük 20 százalékáért megélni – mondja Faragó Ádám, a Hays IT-toborzási tanácsadója. Noha ideiglenesen a cégek vannak jobb helyzetben, a megfelelő szaktudással rendelkező IT-snek nem tanácsos túl alacsony béréért szerződnie, hanem inkább keressék az alternatív megoldásokat: például a próbaidő alatt lemondhatnak az extra juttatásokról vagy fizetésük egy részéről. Nagyon érdekes, hogy a válságálló vállalatok márkaértéke megnőtt, sokan szeretnének felhőszolgáltatókhoz, gyógyszeripai cégekhez menni.

A szakember azt tapasztalja, hogy sok az álláskereső olyan területeken, mint frontend-fejlesztés vagy full stack. Ezeken a területeken ideiglenesen elárasztották a piacot az álláskeresők, emiatt átlagos fizetési igényük is alacsonyabb lett.

A vállalatok pedig a kezdeti pánik miatt befagyasztott munkaerő-keresés újraindításával kivárnak, a tanácsadó szerint sokan csak ősszel kezdik el teljes gőzzel a munkát. A kisebb, az IT egy-egy szeletére összpontosító profilú – biztonság, hálózati megoldások, szolgáltatások –  vállalatoknál azonban a toborzás nem szünetelt, folyamatosan és változatlan feltételek mellett keresik a különböző szaktudással rendelkező szakembereket.

Fizetések alakulása az IT-szektorban (Ft/hó)
3-5 éves munkatapasztalattal rendelkező dolgozók átlaga

Forrás: (1) Hays Salary Guide; (2) NoFluffJobs

Készítette: Vass Enikő

(Forrás: IT Business)

Publikációk
Cikket írta
Publikációk
Olvasási idő:
4 perc
Projekt menedzsment
Megosztás