Feketeöves kódolók (Növekedés.hu)

Feketeöves kódolók (Növekedés.hu)

August 25, 2019

Hat évvel ezelőtt, összesen hat alkalmazottal kezdte meg működését a ma már 3 milliárdos árbevételt termelő, több mint 200 fősre duzzadt BlackBelt Technology Kft. Magyarország egyik leggyorsabban fejlődő szoftverfejlesztő cége a Budapesti Értéktőzsde sikeres hazai vállalatokat bemutató BÉT50 című kiadványába is bekerült.

A BlackBelt-et a három alapító, Czifra András, Wolf András és Privitzky Gábor azzal az elhatározással indította, hogy a hazai informatikai piac mezőnyétől élesen megkülönböztethető vállalkozást hoznak létre. A különbözni vágyás nem egyszerű márkaépítési és marketingcélokat szolgált; a cég olyan területen igyekezett zászlót bontani, ahol ebben az időben már nagy szükség volt a vérfrissítésre. Bár az IT-szektort az elmúlt évtizedben alaposan felforgatta a startup-kultúra megjelenése, ezek a mikrovállalkozások jellemzően egy-egy speciális problémára szakosodnak, így a saját területükön kívül sokszor nem tudnak megbízható szolgáltatást nyújtani. A skála másik végén a régivágású, lassan alkalmazkodó informatikai cégek állnak, melyek merevségük miatt reagálnak nehezen az ügyfelek egyedi igényeire. A BlackBelt a két véglet közti területen vetette meg a lábát 2013-ban, és stratégiáját a piac azóta sokszorosan visszaigazolta.

Elsősorban szoftverfejlesztéssel, illetve fejlesztőkből, informatikus mérnökökből létrehozott projektcsapatok építésével foglalkozunk, főként a telekommunikációs, a banki és a kereskedelmi ágazatokban működő nagyvállalatok számára. Ez a munka egyszerre követel maximális megbízhatóságot és rugalmasságot az ügyfeleink felé

– mondja Wolf András értékesítési igazgató. A BlackBelt az agilis, ügyfélcentrikus szemléletének köszönhetően olyan megbízóknak dolgozhat, mint az Avon, az UniCredit, az Ericsson vagy az ExxonMobil – ráadásul jellemzően nem csak a társaságok itthoni képviseleteinek, hanem külföldi leányvállalataiknak is beszállítanak.

A BlackBelt működése szempontjából különösen fontos, hogy mély szakmai ismeretekkel rendelkező, jól képzett munkaerővel rendelkezzenek, hiszen ügyfeleik kifejezetten akkor veszik igénybe a cég szolgáltatásait, ha a hétköznapi feladatoknál bonyolultabb problémákat kell megoldani. Wolf András kiemeli: a BlackBelt szinte kizárólag senior fejlesztőkkel dolgozik, mivel a tapasztaltabb szakemberek behozhatatlan előnyt jelentenek egy bonyolultabb fejlesztési projektben.

Tapasztalataink szerint nagyon sokan alábecsülik a HR szerepét, és nem fektetnek elég energiát a munkaerő toborzásába és megtartásába. A cégvezetőknek el kell fogadniuk, hogy megváltoztak a körülmények, ma már a munkaerő választja a céget, és nem fordítva. A munkaadónak mindent meg kell tennie, hogy vonzó legyen a szakemberek számára, ha a legjobbakkal akar dolgozni

– mutatja be a cég utánpótlási stratégiáját a vezető.

A nagyvállalati megbízók számára külső szakértőként végzett fejlesztői munka mellett a BlackBelt egy saját terméket is létrehozott. A JUDO nevű szoftverfejlesztő robot jelentősen csökkenti a projektekhez szükséges programozói erőforrásigényt, mivel képes a rendszeresen előforduló kódolási rutinfeladatokat automatikusan ellátni. A platform az egyszerűbb, gyakran alkalmazott programrészeket önállóan előállítja, ezzel rengeteg energiát spórolva a programozók számára a kreatívabb, egyedi fejlesztések elvégzéséhez.

A BlackBelt már az elmúlt években is szolgáltatásainak túlnyomó részét külföldi ügyfeleknek nyújtotta, de a jövőben a tervek szerint még nagyobb energiát fektet majd a nemzetközi expanzióba.

Magyarország sajnos le van maradva abban, hogy IT-cégeket is hozzásegítsen a külföldi terjeszkedéshez, de ez nem töri meg az ambícióinkat. Olyan nagy piacokon, mint például az Egyesült Államoké, sokkal nagyobb fejlődési lehetőség áll előttünk. Ennek érdekében igyekszünk összeállni és szövetségeket kötni más, hasonló cipőben járó hazai cégekkel, hiszen együtt még messzebbre juthatunk

– vázolja a terjeszkedési terveket Wolf András.

A BlackBelt 2018-ban 1,5 milliárd forintos árbevételt ért el, míg üzemi eredménye 110 millió forint volt.

(Forrás: Növekedés.hu)

Publikációk
Cikket írta
Publikációk
Olvasási idő:
5 perc
Projekt menedzsment
Megosztás