Fejlesztői élmény, a modern megközelítés

Fejlesztői élmény, a modern megközelítés

December 16, 2019

Volt idő, amikor a szoftverfejlesztésre munkaként tekintettek. Sokkal több ez annál. Ez egy szenvedély. Szeretni, amit csinálsz, életbevágó a céljaid eléréséhez.

“Working hard for something we don’t care about is called stress; working hard for something we love is called passion.” - Simon Sinek

Fejlesztői élmény fejlesztőknek = Felhasználói élmény felhasználóknak

A felhasználói élmény sokat számít. Ha nem így lenne, sokkal kevesebb terméket adnának el a cégek. Ehhez nélkülözhetetlen, hogy a cégek teljesítsék a fejlesztők igényeit.

A fejlesztői élmény hiánya magasabb eséllyel eredményez nem hatékony munkavégzést, céltalanságot, kiégést. Erőfeszítést tenni jól teljesítő csapatok kialakítására növeli a fejlesztők küldetéstudatát, akik így sokkal inkább törekednek majd jobb termékek létrehozására. Az elégedett fejlesztő szándéka, hogy érdemi munkát tegyen le az asztalra.

Természetes környezet

A fejlesztői élmény részeként a csendes és stresszmentes környezet elengedhetetlen a fejlesztők számára. Amikor nincsenek külső zajok, a figyelem jobban fókuszálható. A következő feladatra való koncentrálás, a legfontosabb problémával való szembenézés hatékony problémamegoldást eredményez. Jól felszerelt munkaállomások a szükséges eszközökkel kényelmessé teszik a fejlesztést.

Ez persze nem azt jelenti, hogy nem kell erőfeszítést tenni. Mindig is voltak nehézségek és mindig is lesznek. A megfelelő eszközök használata segít bennünket hamarabb megoldani a problémát. A tennivalók olykor nyomasztóak lehetnek. Megbízni másokat feladattal, emlékeztetni a csapattársaidat, ők is tagjai a csapatnak, mindenkit előresegít a közös cél felé.

Nem vagy egyedül

Senki nem várja el, hogy minden problémát megoldj és tudd minden kérdésre a választ. Egy mentor segíthet megszerezni a tudást, amivel nem rendelkezel. Csapatban dolgozunk, mert ez a legalkalmasabb arra, hogy elérjük a célkitűzéseinket. Fejlesztőnek lenni csapatjátékost is jelent. Egy a célunk, egy a küldetésünk. Együtt küzdünk, folyamatosan keressük az új utakat és jobb megoldásokat. Ezek alkalmazása jobbá tesz bennünket, fejlesztőként és emberként egyaránt.

Ne félj beletenni az órákat

A személyes fejlődés azonnali, abban a pillanatban, ahogy kiállsz a frontvonalra. Amellett, hogy másokra is hagyatkozol, neked is megvannak a saját feladataid. Problémákat megoldani csak úgy lehet, ha megtanulod, hogyan oldj meg problémákat. Senki nem születik ezzel a képességgel és tudással. Idővel a hasonló nehézségű tanulóanyagok elsajátítása gyorsabb lesz. Figyeld meg a jelenlegi projektedet. Biztosan akad olyan része, amit már ismersz egy korábbi projekt miatt. Az állandó tanulás egy új szokást alakít ki, és ez a szokás segít túljutni a jelenlegi feladaton, legyen az bármekkora.

Ami számít, az a hajlandóság végigmenni a folyamaton.

A célunk eléréséhez döntő fontosságú fejlődni, egyénként és csapatként. Megfelelő mennyiségű erőfeszítés előremozdít a célkitűzés felé. Amint hozzászoksz a gondolathoz, hogy nem tudsz kapásból minden kérdésre helyesen válaszolni, elkezdhetsz a következő feladatra koncentrálni. Tapasztalat a problémák megoldásából jön, nem pedig a hátad mögött hagyott évekből.

Megugrani az akadályokat

Szeretem, amit csinálok, mert állandó akadályok elé állít. Ugyanúgy szeretem, mint ahogyan középiskolában szerettem megoldani a matematika-feladványokat. Nem mintha a matematika a szenvedélyem lenne, vagy annyira odalennék érte. Azon kevés tantárgyak közé tartozott, amik fejtörést okoztak.

Ennek a szépsége a problémamegoldás folyamatában lenni. Elfelejtesz minden mást, a környezeted megszűnik létezni. Van a feladat és vagy te. Csak egy győztes. Senki nem szeretne veszíteni, ez biztos. Ugyan néha elkerülhetetlen, hogy ne mi kerüljünk ki győztesként, az a célunk, hogy nyerjünk. Egy hibából lehet tanulság. Mindenféleképp nyersz.

Gyűjtsd össze, mit tudsz. Következtess. Oldd meg a problémát. Ismételd.

Ebben a szakmában minden problémára, amivel már korábban találkoztam jut tíz másik, amivel még nem. Ez nem egy vizsga példafeladatokkal. Sokkal inkább egy verseny, ahol a korábban megszerzett tudásod kell alkalmaznod, és kigondolni, hogyan juthatsz közelebb a megoldáshoz. Nem begyakorolható vagy megjegyezhető.

Gyakran a megoldás nem igényel magasabb szintű ismereteket, hanem a meglévőnek a helyes használatát. Lépj hátra egy lépést, és vizsgáld meg a problémát több különböző nézőpontból és szögből. Még ha tudod is a megoldást, gondolj más lehetőségekre is, talán jobb utat találsz.

A fejlesztés olyan, mint egy doboz bonbon. Az ember nem tudhatja, milyen problémát vesz ki belőle.

Amikor ezt a szakmát választottam, még más ember voltam. Nem mondom, hogy azt kaptam, amire számítottam. Nos, ez azért van, mert nem is tudtam, mire számíthatok. A tapasztalatok formálnak minket. Tanulj a korábbi hibáidból. Alkalmazkodj a jelenlegi problémádhoz. Készülj fel a következőre.

Menj tovább.

Rózsa Bence
Cikket írta
Rózsa Bence
Szoftverfejlesztő
Olvasási idő:
4 perc
Programozás
Megosztás