A digitalizáció már a spájzban van… egész pontosan a gyárakban

A digitalizáció már a spájzban van… egész pontosan a gyárakban

June 15, 2022

Bár az ipari digitalizációról sokaknak elsőre automatizált gyártósorok, okos szenzorok és precíziós robotkarok ugranak be, a hardware mögött lévő szoftveres technológia legalább annyira megkerülhetetlen, mint az általa vezérelt fizikai eszközök. A smart factory lényege épp az, hogy az üzemben lévő gyártóberendezések és az új IT-technológiai fejlesztések összekapcsolásából olyan innováció keletkezik, amely messze több, mint a részek összege. Az ipar 4.0 olyan lehetőségeket nyit meg, melyekről akár egy évtizeddel ezelőtt még álmodni sem mertünk – a közeljövőben viszont létezni sem lehet majd nélkülük.

Az ipar 4.0 egyik legfontosabb kulcsszava az automatizáció. Ha már automatizálunk, miért ne tennénk meg ezt a szoftverek világában is?! Laikusként sokan azt gondolhatják, hogy programkódokat írni nem lehet automatizmusok segítségével – de ez ma már közel sem igaz. Természetesen egyetlen fejlesztői platform sem találja ki magától az alkalmazás működésének logikáját, de ha az alapvető struktúrát fejlesztőmérnökök létrehozzák, utána a szoftver legyártását már sok esetben képes elvégezni a keretrendszer is. Ilyen, úgynevezett low-code platform például a Siemenshez tartozó Mendix, melynek a BlackBelt kiemelt partnere a közép-európai régióban. A Mendix segítségével nagyságrendekkel gyorsabbá válik a fejlesztés, és így a technológiára támaszkodva az ipari vállalatok is sokkal nagyobb léptekkel haladhatnak a digitalizáció útján.

A BlackBelt a Siemens-szel együttműködve, mindössze néhány hetes iteratív fejlesztés során létrehozott egy ipari alkalmazást, mely képes naprakészen monitorozni a gyártósorokba beépített több ezer alkatrész életciklusát. Az összesen hat hét alatt lefejlesztett Vitality nevű Mendix alkalmazás klasszikus példája a jól működő smart factory megoldásoknak: a rendelkezésre álló adatok begyűjtésével, elemzésével és nyomon követésével fejlettebbé, szervezettebbé és hatékonyabbá teszi a gyárak üzemeltetését.

Az ipari digitalizációt támogató újszerű szoftveres megoldások a DataMagnet névre keresztelt Mendix IoT-platform, melyet a rapid fejlesztésnek köszönhetően, a BlackBelt mindössze nyolchetes munkával alkotott meg. A DataMagnet különlegessége abban rejlik, hogy segítségével az üzemek akár saját maguknak is összeállíthassanak testreszabott IoT-megoldásokat.

A DataMagnet és a Vitality egyaránt kiváló példái annak, hogy milyen megdöbbentő, korábban elérhetetlennek tartott hatékonyságnövelést biztosíthat a digitalizáció az ipar számára. Az ilyen jellegű fejlesztések révén átgondoltabbá, tervezettebbé és költséghatékonyabbá válik a termelés – ráadásul mindez a gyártósor modernizálásához képest jelentősen alacsonyabb költségért. A digitális ipari forradalom már a mindennapjaink valóságához tartozik – a benne rejlő lehetőségek kihasználásának ugyanakkor még mindig csak az elején járunk.

Kővári Zoli
Cikket írta
Kővári Zoli
Rapid Software Development
Olvasási idő:
2 perc
Alacsony kódolás
Megosztás