A 3 legfontosabb dolog, amit a JUDO fejlesztése során tanultunk meg

A 3 legfontosabb dolog, amit a JUDO fejlesztése során tanultunk meg

October 12, 2021

A JUDO a vállalatunk által kifejlesztett modellezési keretrendszer és platform. Vállalatunk, a BlackBelt fontossági listáján előkelő helyet foglal el az egyéni és a cégszintű fejlődés. Rendkívül fontosnak tartjuk, hogy egyénileg és szakmailag is fejlődjünk, és így közösen tegyük egyre hatékonyabbá és sikeresebbé a céget és a szolgáltatásainkat is. Ezzel a céllal összhangban született meg az a gondolat, hogy összegezzük a tapasztalatainkat és mindazt, amit a JUDO fejlesztése során megtanultunk. Íme! 

Először is: mi az a JUDO?

A JUDO a vállalatunk által kifejlesztett modellezési keretrendszer és platform. Egy olyan digitális üzleti platformról van szó, amit a különböző cégek céljainak szolgálatába állítunk. Egyesíti magában annak a három nagy modellezési felületnek minden előnyét, amit az újabb és újabb alkalmazások létrehozására használunk. Ezek a modellezési felületek a következők: üzleti modellezés, HR munkafolyamatok és dokumentumok létrehozása. Ezeken a területeken alkotunk vadonatúj modelleket és alkalmazásokat a saját dokumentációnk felhasználásával.

A 3 legfontosabb dolog, amit a JUDO fejlesztése során tanultunk meg

A JUDO 2016-ban lépett a nyilvánosság elé, amikor bemutattuk a klienseinknek. 2018-ban nemzetközi projektekben használtuk, és a nemzetközi környezet hatására sok mindenben változott a munkamódszerünk. Azóta számos hazai és külföldi projekten dolgoztunk, és az általunk kínált technikai megoldások sikeresen fellendítették klienseink vállalkozásait. Göröngyös utat jártunk be, de a viszonylag rövid időn belül elért sikerek és a levont tanulságok miatt mindenképpen megérte! 

1. Sose dolgozz a saját technológiai teredben! 

A JUDO projektet a saját technológiai terünkben kezdtük fejleszteni. Viszonylag könnyű volt meghatározni az adatmodellünk elemeit, mivel Pythonban definiálható struktúráról volt szó. Ennek ellenére a metamodell viselkedését leírni jóval bonyolultabb, mivel ehhez előre kódolt elemeket kellett használnunk az Epsilon és az Ecore szinten, ami akkoriban még nem állt rendelkezésünkre. Mivel ezek a nélkülözhetetlen elemek nem voltak jelen a technológiai terünkben, rengeteg időt vesztettünk azzal, hogy megteremtsük a szükséges feltételeket.  

Ezek az alprojektek létfontosságúak voltak a normális működéshez és a JUDO előzetes fejlesztéséhez. Tapasztalataink alapján tehát nem javasoljuk a vállalatoknak, hogy a saját technológiai terükben dolgozzanak. Megéri befektetni egy másik alkalmazásba vagy platformba azért, hogy jóval hamarabb elérjük az alkalmazás kívánt fejlettségi állapotát. 

2. A felhasználói felület modellezése nem egyszerű

A felhasználói felület minden alkalmazás lelke. Az, hogy az új felhasználók hajlandóak lesznek-e használni az új alkalmazást, hogy fizetnek-e érte, azon múlik, hogy milyen a megjelenése és kellően egyszerű-e a használata. A szoftver könnyű használhatósága mindennél fontosabb, eltörpül mellette, hogy milyen extra funkciókkal van ellátva. Sokat kísérleteztünk a tökéletes UI kódoló megalkotásával és nagyon sok erőfeszítésre és szakértelemre volt szükség a jelenlegi verzió létrehozásához. Sikerült megalkotnunk a saját, egyedi UI kódolónkat, ugyanakkor ez még további fejlesztésre szorul, hogy ügyfeleink változatos igényeinek megfeleljünk.

3. A web-alapú modellezés a kulcs

Sok-sok óra ötletelés után végül arra jutottunk, hogy még jobb megoldásokat tudunk kínálni az ügyfeleinknek, ha kifejlesztünk egy web-alapú modellezési eszközt. Van mag generátorunk, modell értelmezőnk és egy szakterületi modellünk, amit a jövőben tervezünk kiegészíteni és BPMN (Business Process Modeling and Notations) környezetté alakítani.

A vadonatúj, web-alapú modellezési eszközünk segítségével képesek leszünk újabb és újabb modelleket kialakítani, a modellezési interfészen keresztül pedig lehetőség nyílik majd a modellelemek létrehozására, amelyeket később már működő környezetekbe is telepíthetünk.

Ezeket a terveket és tapasztalatokat szem előtt tartva haladunk tovább, hogy egyre jobb csúcstechnológiás megoldásokat kínáljunk az ügyfeleinknek. Célunk, hogy a munkájukat olyan könnyűvé, hibátlanná és hatékonnyá tegyük, amennyire csak lehetséges.

Privitzky Gábor
Cikket írta
Privitzky Gábor
CTO
Olvasási idő:
Programozás
Megosztás