Nyakunkon a forradalom!

Nyakunkon a forradalom!

May 6, 2021

Az ipar jövőjére a jelenben kell felkészülni

Rendkívüli turbulencia alakult ki napjainkra az ipari gyártóvállalatok piacán. Egyrészt a koronavírus-járvány keltette viharban óriási kihívássá vált egyenesben tartani és a megfelelő irányba kormányozni a hajót, másrészt szinte napról napra olyan új technológiák és megoldások jelennek meg, melyekkel kapcsolatban fokozottan igaz, hogy „aki lemarad, kimarad”. A két jelenség egymásra is hatással van, sokszor teljesen kiszámíthatatlanná téve az üzleti folyamatokat. A radikális hullámverésben talán minden korábbinál fontosabbá válik egy stabil külső pont, mely értékes támogatást képes adni a gyártás és a belső IT-folyamatok modernizálásához, átalakításához.

Ma már jól látható, hogy a 2020 márciusában eszkalálódó Covid-járvány nem csak ideiglenes fennakadást hozott az ipari szereplők életébe, hanem olyan új környezetet teremtett, mely mélyreható alkalmazkodást követelt. A kép természetesen korántsem egységes, hiszen minden vállalat egyedi adottságokkal rendelkezik, s így egyedi kihívásokkal is szembesül – az azonban általános igazságnak tűnik, hogy időben végrehajtott, sikeres változtatásokkal még a járványhelyzetben is lehetséges volt fejlődést elérni.

Kanyarban előzni

Partnervállalatunk, a hazai gépjárműipar egyik fontos szereplője takarékoskodásra rendezkedett be, hiszen az autógyártás terén – részben az új, elektromos gépkocsikra való átállás miatt – eleve nehezen átlátható piaci környezet alakult ki. Jelenleg a vállalat egyik fő célja, hogy a helyzethez alkalmazkodva, új IT-megoldásokat és termékeket fejlesszen ipari partnerei számára. A szoftverplatform létrehozásában a BlackBelt is aktív szerepet vállal, s ezzel jelentős támogatást nyújt a társaságnak új, külső piacok megnyitásában.

Hasonló tapasztalatokról számolnak be a vasúti járműgyártás terén dolgozó ügyfeleink is. Egyik partnerünk – melynek a BlackBelt a vasúti kocsik digitalizációjában és energiamenedzsmentjében nyújt segítséget – meglepő módon épp 2020-ban ért el rekordbevételt, és a jövőre vonatkozó kilátásai is határozottan pozitívak. Bár a rendkívüli helyzet itt is alkalmazkodást követelt – részben az ellátási lánc, részben a szervezeten belüli működés tekintetében –, a céget szerencsére nem rázta meg különösebben a járvány; tavaly még létszámot is bővítettek, ami várhatóan 2021-ben is folytatódni fog. A társaság több üzletága számára kifejezetten fejlődési lehetőséget hozott a Covid, hiszen a járvány idején alkalmuk nyílt az üzletfejlesztésre és a gyárfelújításra.

Az újítások szükségességét tapasztalataink szerint szinte minden ipari szereplő érzékeli – a vírus kényszerítő hatásaitól függetlenül is. Ennek elsődleges oka, hogy 2020-ra Magyarországon is kézzelfogható valósággá vált az az összetett, elsősorban új távközlési és informatikai megoldásokhoz kapcsolódó jelenség, melyet minden túlzás nélkül csak „negyedik ipari forradalomként”, vagy Ipar 4.0-ként szokás emlegetni. Hogy elejét vegyük a nagyotmondás vádjának, vegyük számba gyorsan az új paradigmához kötődő, legfontosabb technológiai megoldásokat: Ipari automatizáció; 5G-hálózat; mesterséges intelligencia; 3D-nyomtatás; AR/VR; cloud computing; big data; okos szenzorok – prediktív üzemeltetés; IoT. A felsorolás alapján könnyen leszűrhető, hogy a gyártástechnológia és a korszerű IT-megoldások összefonódása valóban új korszakot nyit az ipartörténelemben.

Egy új fejezet

Az új eszközök mindegyikét természetesen nem lehet rögtön csatasorba állítani, annál is inkább, hiszen számos technológia még nincs abban a fejlettségi állapotban, hogy a gyártásba is bevonható legyen. A pár lépéssel előre tekintő ipari vállalatok azonban már napjainkban is komoly energiát fektetnek az Ipar 4.0-megoldások implementálásába. Egyik autóipari beszállítással foglalkozó megbízónk például tavaly kötelezte el magát az IoT-technológiák bevezetése mellett, valamint – várhatóan a BlackBelt szakmai támogatásával – hamarosan belekezdenek régi eszközök „felokosításába”, gyártás-menedzselő rendszerek kiépítésébe is.

Természetesen többi ipari partnerünk sem marad adós a fejlesztésekkel: egyiküknél már napjainkban is folyamatban vannak kollaboratív robottechnológiák és autonóm raktárak bevezetésére irányuló programok, ahogy a roboteszközöket összekötő 5G-hálózat helyi lehetőségeit is tesztelik. A korábban már említett vasúti gyártóvállalat szintén aktívan kísérletezik az Ipar 4.0 által kínált lehetőségekkel. Ütközés-elkerülő, képfelismerő rendszereket építenek be a vasúti kocsikba, és a gyártási folyamatban is egyre nagyobb teret kapnak az automatizált, többnyire 5G-n összehangolt eszközök.

Korunk technológiai forradalmának hajnalán az ipari vállalatok számára elsődleges fontosságú, hogy az új rendszerek, megoldások bevezetésében olyan szakemberek vegyenek részt, akik nemcsak a maguk speciális területét ismerik, hanem átlátják az adott komponens szerepét a teljes gyártási láncon belül. Partnereink tapasztalatai szerint, a projektek jellegéből, az ipari termelés és az informatikai technológiák összekapcsolásából adódik, hogy a nagyszabású fejlesztésekhez érdemes mindkét területen mély, akár mérnöki tudással rendelkező, feketeöves szakértők támogatására támaszkodni.

(A BlackBelt ipari specialistájaként 15 éve támogatom szakértői szolgáltatások biztosításával az egészségügyi technológia, gyártóipar, járműipar és távközlés területén jelen levő ügyfelek ipari és kutatás-fejlesztési központjait. Ezalatt az idő alatt rohamos fejlődésen ment keresztül ez a szakterület: az assembly vagy pl. Ada nyelven programozott szimulációs padoktól eljutottunk az önvezető járművekig, önszabályozó otthonokig és az ipari folyamatok teljes digitalizációjáig. Itt dolgozó fejlesztőink feladata nem kevesebb, mint gyártásközeli környezetben, szigorúan szabályozott folyamatoknak megfelelve olyan termékek létrehozása, amelyek hardvereket támogatnak mindennapi működésük során. Mindezt maximális precizitással kell végezniük, hiszen a biztonsági követelmények nagyon magasak. Cserébe kiemelkedő mérnöki feladatok várnak rájuk és nagyon széles körű tudást szerezhetnek meg. - a szerző)

Molnár Mónika
Cikket írta
Molnár Mónika
Szenior Ügyfélpartner, ipari szegmens
Olvasási idő:
5 perc
MI
Megosztás