Ha a ChatGPT állásra jelentkezik…

Ha a ChatGPT állásra jelentkezik…

March 16, 2023

A BlackBelt HR-csapata végrehajtott egy kísérletet, amelyben a ChatGPT képességeinek felmérését tűzte ki célul. A kísérlet különlegessége, hogy a szokásostól eltérően, mi nem a kiválasztási folyamatot bíztuk mesterséges intelligenciára, hanem a jelentkezőt helyettesítettük az előszűrő teszten a ChatGPT-vel, az OpenAI által kifejlesztett, kifinomult nyelvi AI-modellel. A kísérlet célja az volt, hogy felmérjük a ChatGPT képességeit és összehasonlítsuk azt a valódi álláskeresőkével.

További érdekesség, hogy Csákány Róbert, a kiválasztást végző kollégánk nem tudta, hogy a ChatGPT-vel töltettük ki a tesztet. Rob az eredmények kiértékelésekor meglepőnek találta, hogy milyen alapos munkát végzett az alany. Bár a válaszok nem mindig voltak teljesen egyértelműek, és hibákat is vétett, azok alapossága meggyőzte Robot arról, hogy a "jelölt" rendkívüli módon érdeklődik a pozíció iránt. Véleménye szerint az AI néhány kérdés esetében kompetensebb volt, mint némely, valódi jelölt.

A ChatGPT válaszai időnként túlszárnyalhatják az elvárásokat. A nagy és változatos, internetes szövegadatbázisokon alapuló tréningnek köszönhetően változatos nyelvi mintákat, árnyalatokat és összefüggéseket tanul, amelyeket az érthető és pontos válaszok generálásánál alkalmazhat. A ChatGPT fejlett algoritmusokat és modelleket használ, például transzformátor modell alapú neurális hálózatokat, amelyek lehetővé teszik számára a szavak és kifejezések közötti, összetett kapcsolatok tanulását és az érthető, kontextusban releváns válaszok generálását. Képes folyamatosan tanulni és fejlődni, minél több felhasználóval lép interakcióba és minél több visszajelzést kap a válaszairól, annál inkább képes a modellek és algoritmusok finomhangolására a válaszai pontosságának és relevanciájának javítása érdekében. Nyelvi modell létére kifejezetten “kreatív” is lehet, és olykor olyan színvonalú válaszokat generál, amelyek jócskán meghaladják az elvárásokat.

Bár az eredmények alapján Rob azt gondolta, hogy a tesztet valódi jelölt töltötte ki, akit amúgy be is hívott volna egy személyes interjúra, az sem lepte meg túlzottan, amikor kiderült, hogy valójában a ChatGPT volt az a bizonyos “jelentkező”. Ennek az lehet az oka, hogy noha nagy és változatos adatbázison alapuló tréningen ment keresztül, lehetnek olyan területek, amelyen hiányos vagy pontatlan adatokra támaszkodik, és ez furcsa válaszokat eredményezhet. Az pedig nyilvánvaló, hogy a ChatGPT pusztán egy nyelvi AI-modell, aminek nincsenek érzései, érzelmei vagy emberi észlelőképessége.

Kísérletünk alátámasztja tehát a ChatGPT lenyűgöző képességeit, többek között azt is, hogy képes olyan válaszokat adni, amelyek gyakran alig különböznek az emberek válaszaitól. Ez az eredmény jelentős előrelépésnek tekinthető az AI-technológiában, amely lehetővé teszi az AI-modellek számára, hogy a bonyolult feladatokat is megértsék. Fontos azonban felismerni az AI-modellek korlátait a soft skillek, például az érzelmi intelligencia és a kommunikációs készségek értékelése során, amelyek a legtöbb munkakörben elengedhetetlenek.

BlackBelt
Cikket írta
BlackBelt
Olvasási idő:
3 perc
MI
Life @BB
Megosztás